2 ni hao - Reisverslag uit Wuxi, China van Bart Nuland - WaarBenJij.nu 2 ni hao - Reisverslag uit Wuxi, China van Bart Nuland - WaarBenJij.nu

2 ni hao

Door: bartje

Blijf op de hoogte en volg Bart

02 Maart 2008 | China, Wuxi

Hier het 2e berichtje van de wijzen uit het Oosten! Afgelopen donderdag zijn we naar een soort grote wallmart gegaan. Je raad nooit wat RJ daar in het koelvak vond! Jaja GOUDA kaas; had nooit verwacht dat ik zo blij zou zijn! Iets verder vonden we aardbeienjam en samen met het soort van gewoon brood wat we op de campus hebben gevonden vormt dit een mooie afwisseling van de mie, rijst linsen etc. Onder de wallmart zat een scooterzaakje waar RJ een scooter (motote) heeft gekocht. Voor 1800 yuan wat gelijk staat aan 170 euro heeft ie een mooie nieuwe electrische (alles is electrisch hier, denk om vervuiling tegen te gaan) scooter gekocht. Omdat de scooter niet zo snel gaat is er geen verzekering of certificaat nodig (soort brommobiel). Dus RJ en ik door het knettergekke verkeer in een stad met 5,5 miljoen mensen met de kaart in de hand naar de campus. Daar komt het volgende probleem, naast dat de karakters nog veel op elkaar lijken verandert het wegennet dagelijks. Wat vandaag nog een wijk is is volgende week een 6 baans weg met complete tuin eromheen. Dus de weg naar huis was niet zo gemakkelijk. Omdat de scooter eigenlijk een bereik heeft van 50km maar met 2 man ongeveer maar 25 km haalden we de ingang van de campus echt net.
Vorige keer vertelde ik van m’n super degelijke en goede fiets voor weinig... Dit viel dus een beetje tegen. Eerst ging het achterwiel los, daarna begon het stuur los te zitten, dus de bochten werden wat anders genomen dan ik stuurde. Nadat het zadel ook nog afboog werd het tijd om terug te gaan. Die avond viel trouwens ook m’n trapper er nog af... Ik terug naar mijne pengyou (vriend) de fietsenmaker om verhaal te halen, na wat gebaren mocht ik een andere uitzoeken. De eerste die ik probeerde had een superslag in het voorwiel en de aandrijving slipte een beetje. De 2e verloor onderweg de ketting... beide waren ‘made in China’. Heb m’n geld terug gekregen en zit nou een beetje over een scootertje te denken. T is natuurlijk super makkelijk en leuk om een beetje de campus rond te scheuren maar diefstal of schade kan altijd gebeuren.

Sinds een paar dagen hebben we volledig internet. Waarschijnlijk heeft het klagen bij de international office wel geholpen, ze willen echt graag meer europese studenten.
Vrijdagavond nadat we een filmpje hebben gekeken gingen Anis, Ismael, de Mexicaanse Carolina, de Chinese Yu (regen) en ik een potje kaarten. Je raadt het nooit, Yu is geboren na een hevige regenbui; vandaar de naam regen.
We hebben ze ezelen geleerd, wanneer je bij ons een letter krijgt, krijg je hier een streepje van het karakter.
Yu vertelde ons over de superstrenge regels die hier op de campus gelden voor de Chinezen. Vrouwen appart, met 4 op een hele kleine kamer een een hek met bewaker om het gebouw. Mannen mogen niet in dit gebouw behalve als ze een studiebriefje hebben van de leraar (eenmalig). Iedereen moet voor kwart over 11 thuis zijn, dan gaat het hek op slot en kom je echt niet meer binnen.

Zaterdag hebben we met Yu een stoel gekocht in een echt chinees winkelcentrum. Ik wilde graag een bureaustoel waar ik lekker in kon zitten en die ook een beetje in de relax stand kon.
Yu is geweldig in het afdingen! Onderhandelen, weglopen, weer onderhandelen etc. Uiteindelijk hebben we beiden een stoel van 280 voor 130 yuan gekocht! Lekker stoeltje voor weinig! Dus met 7 man in een mini taxibusje met 2 bureaustoelen... Gelukkig zat ik voorin!
In de avond zijn we gaan eten in een chinees restaurantje, keuken zonder vloer (kok stond met laarzen in de modder met rijst) tafelkleed van soort boterhammenzakjes plastic, maar superlekker eten! Begin het eten best te waarderen! En we proberen iedere keer andere gerechten en sommige zijn echt lekker.

Na het eten zijn we naar de Blue Bar gegaan. Het is echt een westerse tent met vooral blanke en enkele chinezen. Jammer genoeg hanteren ze ook westerse prijzen! Heineken uithangborden, heineken vlaggetjes, heineken reclameborden, heineken onderleggers, etc. Jammergenoeg kost een flesje heineken hier 3 euro, dus hier gaan we niet te vaak naar toe.
Rond een uur of 1 hebben we een taxi naar huis genomen, een rit van een half uur met 4 man kost 3 euro in totaal.
Wij braaf langs de politie de campus op en recht naar de international flat. Alleen er hing een slot aan de deur... Shitzooi
Dus ik weer terug naar de politie en met m’n beste chinees uitgelegd dat we een plobleempje hadden. Hem meegenomen naar de deur om te laten zien dat het dicht zat. Hij heeft vervolgens de portier gewekt. Deze ging heel sjacco in het chinees aan ons uitleggen dat dit niet de bedoeling was. Wij blijken dus voor 12 uur iedere avond thuis te moeten zijn, anders is het op straat slapen... We gaan volgende week naar Shanghai en nemen daar wel een hotel haha.
Maar van het nachtleven in Wuxi zullen we dus niet echt veel zien. Ook is het een beetje vreemd dat er in een stad van 5,5 milj. mensen maar 3 disco’s zijn. De mensen hier gaan gewoon niet naar het cafe of de disco, zij houden liever een theekransje...

Kluitje: ik heb zoals je gevraagd had een beetje marktonderzoek gedaan. Er zijn 3 soorten bier te krijgen in de supermarkt op de campus. Hiervan is tsingtao het meest gedronken. Smaakt een beetje als jupiler en met z’n 30ct per 0,6 liter niet echt duur.
Heb een zinnetje geleerd: wo ya, jiu he de yue duo, hanyu jiu shuo de yue liuli. Dit betekend: hoe meer ik drink, hoe beter ik chinees spreek!
Ja Yannickje: blijf jij maar lekker in Hongarije! Hier kan je zat worden voor minder dan 2 euro!

Studie...
Sommige dingen zijn lastig te combineren...

Frankie:
Het is werkelijk ongelofelijk wat er hier gebouwd wordt, dag en nacht gaat het door! 7 dagen in de week. Zelfs de stratenmakers! 7 dagen in de week 12 uur per dag! Dus nooit meer klagen dat je hard moet werken voor een bietje he; hier verdienen ze een euro per uur.
En neeee, dat betekent geen salarisverlaging voor mij!

Twannie: De sigaretten kosten hier 20ct per pakje! Dus hoeveel containers?

Toontje: Hoorde dat de wei netjes is geworden! Super man! Bedankt en reken maar met s pa af he haha

Lamballen in amerika: wegens een of ander geloof willen ze geen sex voor het huwelijk, misschien past dit beter bij jullie! Niet willen en kunnen past wel bij elkaar!

Corrie: Heb vandaag m’n kamer geschrobd! T resultaat viel nog een beetje tegen maar dat komt goed. Ga dadelijk eens kijken naar m’n kleren, heb spijkerbroeken, onderbroeken en shirtjes bij elkaar in de was gedaan en het meest linkse karakter genomen als wasprogramma... Ben benieuwd!

Zaijian en de groeten

Bate

• 02 Maart 2008 - 13:43

Lindsay:

Hee Bart,

Ik ben benieuwd hoe de was uit de machine komt;) Straks nog een kopje thee?

xx

• 02 Maart 2008 - 14:05

Martijn:

Hey zit jij ook in Wuxi? leuk om jullie verhalen telezen en 2 tips voor als je naar shanghai gaat club BonBon (10 euro entree en daarna gratis drinken) en Marloens (een Americans resteaurant met super lekkere burgers) en probeer een hotel rond Nanjing lu teregelen dan zit je midden in de stad. en als je nog een gids nodig hebt kan je frank bellen dat is een goede vriend van Junior en mij zijn nummer (voorig jaar)is 13816825368 als ik jou was zou ik hem gewoon bellen en zeggen dat je vrienden van Junior en mij bent hij zou het vast leuk vinden om mee uit tegaan. maar veel plezier daar he!!!!

groeten

Martijn

• 02 Maart 2008 - 15:33

Jante:

heey bart het wel gezelig lijkt mij daar maar ik moet zegdan dat een half jaar wel lang duurt:P

xxx jante

• 02 Maart 2008 - 16:52

Thijmen:

heej bartjuh,

leuk dat je het zo leuk hebt daar tussen die kleine chinezen en met de paarden gaat ook alles goed hoor dus
    maar ik spreek je snel weer

doei doei:P groetjes

thijmen

• 02 Maart 2008 - 18:59

Pascal :

He Bart,

Alles goed? grappig dat je nu in China zit en om je verhalen te lezen! Lukt t een beetje met je chinese skills daro? ik ben net terug gekomen van mijn stage in India. Heb daar 6 maande gezeten! Ik heb een super leuke tijd gehad, k hoop dat jij ook een leuke tijd zal hebben!

groeten Pascal

• 02 Maart 2008 - 19:10

Grote Broer:

Ha Bart,
    Klinkt als een leuk avontuur daar. Vandaag zijn we in Prinsenbeek geweest. Was toch wel vervelend dat we zelf met de kids moesten lopen naast Atalja (is toch echt een klusje voor ome Bart).

Veel plezier nog daar. Ik begrijp dat als je straks goed Chinees spreekt je ook veel bier hebt gedronken. Je moet er wat voor over hebben he...

Arjen

• 03 Maart 2008 - 09:06

Leyla:

Hey Bartje,
    Leuk om zo een beetje op de hoogte van je avonturen te blijven. Kijk je wel uit met je volgende aankoop, wie weet welk wiel er dan los komt. Geniet van de thee en maak het niet te laat :)
    Heel veel plezier nog.
    Groetjes!

• 03 Maart 2008 - 18:48

Joost:

Dat je nog tijd voor je studie hebt!!Het om 12 uur "op stok gaan"spreekt mij wel aan. Tot horens
    Joost

• 03 Maart 2008 - 20:20

Jan:

Bart
    Het is maar goed dat je vroeger al met je driewieler, step, plastic tractor, skelter en al je fietsen bij me kwam om te zien hoe ze gerepareerd moesten worden. Nu kun je het zelf in de praktijk brengen. Lekker handig.Wat voor vlees eten de chinezen bij de rijst? Zijn mijn katten straks nog wel veilig? Hebben Jens en Rony ook zo`n site?
    Groet buurman Jan.

• 04 Maart 2008 - 18:55

Godelief:

Hoi Bart, wat een andere wereld zeg, heel leuk om jouw ervaringen te lezen, lijkt me trouwens geweldig om lekker in de modder te staan koken,vooral als het een beetje warm is!
    Veel plezier daar enne..studeer ze!
    groetjes

• 04 Maart 2008 - 19:02

Ineke Nollen:

Hoi Bart, Joost heeft de eerste mails doorgestuurd.Het klinkt allemaal wel heel spannend.Als je straks weer thuis bent kun je voor de buurt wel een Chinese rijsttafel klaarmaken.

Geniet ervan.

• 04 Maart 2008 - 21:03

Annemieke:

Hee buurman,

Leuk om je verhalen te lezen. Ons ma had de link doorgestuurd en ik ben natuurlijk wel nieuwsgierig hoe dat gaat, studeren in China. Merk je al wat van de Olympische koorts? Of gaat die aan Wuxi voorbij?
    Veel plezier de komende tijd!

• 06 Maart 2008 - 16:23

Harry Bekkers:

Hoi Bart. Leuk al die informatie over jouw verblijf daar. Ik heb nu toch tijd zat, dus ik zal het intensief volgen.

Harry