1xuexi zai wuxi de jiangnan daxue shi feichang hao
Door: bartje
Blijf op de hoogte en volg Bart
27 Februari 2008 | China, Wuxi
Ni hao wode pengyou he wode jia,
hey beste vrienden en familie,
De wijzen komen uit het oosten, dus hier een berichtje vanaf het verre oosten.
Zaterdagochtend na een superafscheid van Bob, Diana, Sabrina en Thijmen zijn m’n ouders en ik naar Schiphol vertrokken. Daar na afscheid genomen van m’n ouders zijn we met 6 vrienden via londen naar Shanghai gevlogen. We kwamen daar zondagochtend aan met een tijdsverschil van 7 uur (vroeger).
De eerste indruk is vooral veel tegenstrijdigheden. Prachtige snelwegen met gigantische bloemenperken, grote nieuwe gebouwen, en veel heel veel oude brommertjes, autootjes, busjes etc.
De campus is geweldig! Een terrein van ongeveer 30 hectare aan een groot meer. Grote tuinen, heel veel nieuwe of nog in aanbouw zijnde gebouwen, een gigantische studieruimte van 13 verdiepingen, een aantal lesgebouwen en een aantal studentenflats. Wij zitten in een splinternieuw gebouw van 9 verdiepingen speciaal voor de internationals. De kamers zijn voor chinese standaard superlux. We hebben een eigen badkamer (ongeveer 2 vierkante meter met douche en wc. De kamer zelf is maar 6 m2, een beetje klein, maar wel handig ingedeeld.
Eten... het eten is een beetje anders dan in Prinsenbeek...
De keren dat we hier gegeten hebben hebben we met uitzondering van gister op de campus gegeten. De keuze bestaat uit rijst... rijst... rijst... rijstsoep, rijstenpap, bami, mie, klamme broodjes met rijst, klamme broodjes met scherpgekruide groenten en vlees en een soort pannekoek met zeewier en een soort ham (die is lekker). Bestek kennen ze niet, gelukkig gaat het eten met stokjes al vooruit. Naast het eten krijg je een grote kom met warme sojamelk en een soort soepstengel gemaakt van een soort oliebollendeeg.
Ik heb eergister het eten betaald, was wel duur, voor 8 man ontbijt kost 1,3 euro in het totaal. haha
We hebben achterhaald waarom de chinezen zo slank blijven. Het is lastig eten met stokjes en het eten koelt snel af, dus kan je maar een half schaaltje eten. Ook is vette bami in knoflooksoep om 7 uur in de ochtend niet echt smakelijk.
Omdat we nog geen eetpasjes hebben moeten we nog een beetje omslachtig aan eten komen, en niemand hier spreekt engels in de winkels of eetruimten. Dus wij hebben veel bekijks als wij eten komen kopen want we zijn bijna de eerste westerlingen.
Les
Maandag hebben we de eerste chinees les gehad, na 5 minuten in een groep voor redelijk gevorderden te hebben gezeten zijn we toch maar een klasje lager gaan zitten; ons niveau was minder gevorderd dan ze dachten. De lessen zijn vrij intensief en het tempo ligt hoog, maar het is wel echt goed! We hebben veel les van Wang laoshi (leraar met de achternaam wang = koning). Dit is wel een toffe vent, hij probeert veel grapjes te maken maar dat lukt hem niet altijd even goed.
Op de campus zijn 95% van de studenten gewoon chinees. Wuxi schijnt een wereldberoemde lab opleiding te hebben.
De internationale opleiding is heel nieuw, maar alles is goed geregeld. Mensen zijn bereid om te helpen en de verschillende nationaliteiten en culturen geven het een leuke twist, vooral in het woongebouw.
Gisteren hebben we een jongen die van oorsprong uit indonesie komt in de bus leren kennen. Hij heeft ons super geholpen met de telefoon en bijhorende kaart, want ons chinees is jammer genoeg daarvoor nog niet toereikend. Verder hebben we Lieve uit antwerpen leren kennen, zij woont hier met haar man en 2 kinderen sinds een half jaar. Hij werkt hier en zij wil graag wat integreren, dus zit zij bij ons in de klas. Verder zijn er veel Koreanen en Jappaners die chinees nogal wat sneller leren dan wij... GDVR
Aankopen
Jaja, bijna alles is goedkoop.
Heb maandag ook een fiets gekocht! Is nodig op zo’n grote campus en een nieuwe kost rond de 14 euro. Ik heb echter een wat oudere gekocht omdat die wat degelijker en groter was, deze heeft ongeveer de grootte van de fiets van m’n nichtje van 6!....
Internet is nog maar beperkt open (veel sites zijn geblokkeerd). Mij is verteld dat dit beter zal worden in de loop van de week.
Gisteren zijn we naar Wuxi stad gegaan, het is ongeveer een half uur met de bus en een kaartje kost 15cent. Ik heb daar een soort telefoon gekocht, maar het is eigenlijk meer een computer.
Ik kan op het beeldscherm schrijven, zowel letters als tekens, en die herkent ie dan. Ik kan er schijnbaar ook mee internetten maar dat snap ik nog niet. Verder zit er een handige feature op dat er 2 simkaarten in kunnen. Dus kan met 1 druk op de knop van m’n nederlandse simkaart naar m’n chinese gaan. En inderdaad ook de telefoons kosten hier echt helemaal niets!
M’n chinese begint denk ik met kengetal china 86? kan het hier niet opzoeken... dan 15052287762. Het is hier 7 uur verder in de tijd, dus niet te laat bellen haha.
Het is niet zo makkelijk om een telefoonkaart te kopen waarmee je naar het buitenland kunt bellen. Bellen naar het buitenland is grotendeels geblokkeerd voor de chinezen. Hier zie je weer die toch wel lichte druk van de overheid. De mensen kunnen niet zomaar naar buitenlandse internetsites, de mensen kunnen niet zomaar naar het buitenland bellen, geen buitenlandse zenders ontvangen, gefilterd buitenlands nieuws etc.
We zijn maar een rare groep mensen tussen de chinezen, blank of getint, RJ is 2meter dus ongeveer een halve meter groter dan de gemiddelde chinees, dat vinden ze nogal vreemd. Hier zijn heel veel basketbalvelden, dus toen hij een paar ballen dunkte stonden ze te klappen met de mond open omdat iemand de basket kan aanraken haha.
Zo, het is hier half 7 in de ochtend (we kunnen alleen op buitenlandse sites van halverwege de nacht tot halverwege de ochtend). Ik ga maar even douchen en dan weer een bakske bami met hele knoflooktenen en een bakske sojamelk met oliebollenbrood haha.
Tot snel en Zaijian
Gr x bart
hey beste vrienden en familie,
De wijzen komen uit het oosten, dus hier een berichtje vanaf het verre oosten.
Eten... het eten is een beetje anders dan in Prinsenbeek...
Les
Aankopen
Jaja, bijna alles is goedkoop.
Tot snel en Zaijian
27 Februari 2008 - 00:08
Noeky:
Heeeey Bartje!!
heeel leuk verhaal joh :D
kom net terug van de spinola, en zag t mailtje over deze site, helemaal super, dan ben ik een beetje op de hoogte van hoe t daar allemaal gaat!!
echt grappig en tof zo een site!!!
ik wist niet dat alles daar zo goedkoop was, zal dan ook wel een cultuur shock zijn als die chinezen hier in NL komen studeren, alles kei duur hiero!
Ik hoop dat t eten snel gaat wennen, anders dan stuur ik wel een EHBO kit op ;) met lekkere dingen uit holland!
doe de groetjes aan Lindsay, en als er nog meer zitten die ik ken ook aan hun!!!
dikke kus noeky -
27 Februari 2008 - 00:42
Ton:
Ha bart!
China klinkt ook wel goed zo... Alles beter dan Avans natuurlijk! Heel veel plezier, en succes met integreren!
Ik weet zeker dat het chinees snel beter zal gaan dan in NL, maar dat is ook niet zo moeilijk!
Groeten,
Ton -
27 Februari 2008 - 01:01
Vincent:
Hey bart,
Goed te horen dat je veilig aangekomen bent en erg leuk om je 1ste ervaringen in CN te lezen,klinkt allemaal wel bekend in de oren,lol
Ik zal van de wk wel een keer bellen en zien of we van de zomer nog iets kunnen regelen.
Gr Vv -
27 Februari 2008 - 05:41
RJ:
Oliebollenstengels 4life! -
27 Februari 2008 - 06:56
Kim Peters:
Hey Bartje!
Zo te lezen ga je het wel heel erg naar je zin krijgen daar! Zijn de paarden ook zo goedkoop? Neem er anders maar een paar mee ;)
Heel veel plezier nog daar en tot het volgende berichtje!
x Kim -
27 Februari 2008 - 07:32
Grote Broer:
ha Bart,
Leuk om te lezen dat het goed gaat.
Even een correctie: je nichtje is al 6 en geen 5 (en op die leeftijd ligt dat erg gevoelig!!)
Veel plezier daar en vergeet de sambal niet.
Arjen -
27 Februari 2008 - 07:40
Karin:
Heyyyy Bartje,
Leuk om zo te lezen wat je allemaal aan t doen bent! Succes nog verder, blijf je blogs wel lezen :-)
X karin -
27 Februari 2008 - 07:48
Joost:
Een heel verhaal Bart. Ik denk dat het integreren in hoog tempo gaat verlopen....en maar veel chinees eten dan gaat het chinees spreken vanzelf. In Nederland doen we strijd overigens zo!!
Bart kan ik ergens zien aan wie jij allemaal je verslag stuurt..ben benieuwd ...bij mij hebben zich enkele belangstellenden gemeld.... ik weet niet of die al op jouw lijst staan. -
27 Februari 2008 - 08:32
Wijze Uit Het Zuiden:
He lekkere vent
Hoe is het broertje? Leuke site in de lucht geslingert jho en erg positief berichtje. Pas op voor geelzucht en hou de ogen open.
xxx -
27 Februari 2008 - 10:02
Bart:
ni hao Bart,
Ni zai wuxi hao ma?
Nice to hear that everything going Super!
enjoy your stay in Wuxi.
By the way, I would like to come to visit you guys around 19th April.Is that possible? will be great if we can meet in China( het is geen stage bezoek hoor)
please let me know how I can contact you and adress etc.
Mao lao shi Ymao@avans.nl -
27 Februari 2008 - 10:36
Laura Zijlmans:
Hey Bart!
Haha gaaf hoor! Ben zwaar jaloers!
Maarruh nog geen echt vreemde dingen op je bord gehad? zoals zeepaardjes en schorpioenen??
En ook al paarden gezien daar of alleen van die sukkeltjes die voor karretjes lopen?
Nou heel veel plezier daar en kijk uit naar de volgende update! Leuk om te lezen!
Laura -
27 Februari 2008 - 13:13
Jiska:
nou ik denk dat je je daar best kan vermaken. ben het wel met kim eens... goedkope paarden daar? zit misschien wel een eventingtopper bij!
veel plezier de komende tijd!
kus jiska (ook een wijze uit het oosten, alleen dan anders ;)) -
27 Februari 2008 - 15:23
Kevin:
Hey die bartje!!
Je kan al een beetje Chinees zie ik :P veel plezier en succes met je studie!! Ik ga je verhaaltjes bij houden! -
27 Februari 2008 - 15:37
Marloes:
Heej Bart
Leuk om te lezen dat je de eerste dagen toch goed doorgekomen bent. Maak er leuke maanden van daar, en succes met het Chinees leren.
Ik wacht op smart op de volgende update.
kuss Marloes -
27 Februari 2008 - 17:11
Jens:
Bartjeeeeeeeehhhhhhh
Mooi dat je het naar je zin heb man!!! Enjoy de 80 verschillende soorten rijst maar goed!
Doet facebook het wel?? is wel belangrijk natuurlijk hahaha!
Spreek je man!
ciao eeeejjjjjjjjjjj!! -
27 Februari 2008 - 17:36
Maya :
leuk verslag bart! bedankt en veel plezier enne....eet smakelijk op den duur. -
27 Februari 2008 - 18:13
Jelle:
Kijk dit is weer iets anders dan 2 weekjes zuid afrika. Veel plezier maar zo te lezen komt dat wel goed ;) -
27 Februari 2008 - 19:46
Die Jou Mist;):
heey leuk man dat je goed ben aan gekomen;)
maak je ook een paar leuke foto's ?
en ik moet zeggen bart dat ik jou egt wel mis hoor maar dat heb je denk al wel gehoort van mijn mam:D
eet ze daar he en je moet het dus wel lerren eten niet afvallen hoor
dikke kus en knuffel -
27 Februari 2008 - 22:06
Je Leukste Nichtje;):
Heeyyy Lullandje!
Dat doe je goed daar! Leuk verhaal! Haha! Heb je al een biertje geproefd?! Of is dat geen aanrader?!
Dikke kus -
28 Februari 2008 - 09:09
Monique:
Hey Bart! Leuk om te lezen hoe het met je gaat!! leuk geschreven ook. Ga je site zeker in de gaten houden, heel veel succes en plezier daar!
groetjes
Monk -
28 Februari 2008 - 10:22
Rosemarie:
Hey Bart,
Klinkt allemaal heel goed daar!! Al hoop ik dat het eten wel een beetje gaat wennen want die rijst komt snel je oren uit!
Hou je ogen open en succes met integreren!
Groetjes Roos -
28 Februari 2008 - 12:28
Lieke:
Hey Bart
Bob vertelde dat je in China zit. Leuk om het zo te volgen. Veel plezier en succes daar. En ik zal je site af en toe ff volgen.
Groetjes Lieke -
28 Februari 2008 - 19:01
Ria:
Hoi Bart
Leuk idee zo'n site. Veel fans in een klap op de hoogte.
Een helder verslag en dat smorgens zo vroeg. Is je bed ook chinese maat net als de fiets.
Hoe is het weer? Trui of zwembroek?
De kids waren blij met je cadeautjes. Maar het verdriet was ook groot toen de mooie ketting van suus stuk was. Vlg week gaan we hem rijgen/ Maarten was ook blij met zijn schelp. Hij heeft oorontsteking maar hoorde toch de zee.
Wennen je bellers een beetje aan het tijdsverschil of gaat het dag en nacht door?
Bart alle goeds.Ik kan me nu een beetje een beeld vormen maar ben toch erg benieuwd naar de eerste foto"s
Liefs
Mama -
28 Februari 2008 - 19:12
Sissy:
Ni Hao Bart
Nihao ma? feichang hao, zo te lezen! Echt super om het zo een beetje kunnen meebeleven. We krijgen al de kriebels om te komen. Even een weetje uit de reisgids voor een goede integratie: Chinezen vinden het erg vies als je je neus in een zakdoek snuit. Op zoek naar een creatieve oplossing, zou ik zeggen.
Wande kaixin
Sander en Karin -
29 Februari 2008 - 00:05
Elvira:
hey!!
enigzins teleurgesteld heb ik vernomen dat ik je afscheidsfeestje gemist hebt..
bij deze nodig ik mezelf even uit voor je "welcome back" party!! ;)
leer ze nog daar aan de andere kant van deze planeet!!
xz el
PS: vergeet je mijn foto's en handtekeningen!! zal je hierover voor augustus nog wel een honderd keer op attenderen :p
29 Februari 2008 - 12:23
Yannick :
Hee Bami eter niet te veel bierdrinken daar want daarvoor moet je hier zijn. Veel plezier, ik denk dat China heel gezellig is want ik zie Chinezen altijd lachen.
Groeten Yannick -
29 Februari 2008 - 22:46
Bob En Diana:
Hi Bartje wat tof dat je het daar zo naar je zin hebt.Vind het leuk dat je zo'n site hebt op gezet dat we je goed kunnen volgen. Op stal gaat alles goed en de paarden maken het prima. Heb Urobia nog gezien vorig weekend en ze ziet er perfect uit heb der alleen niet gezien in het parcours. Zal der wel in de gaten houden en als ik de kans zie dan maak ik een filmpje en stuur ik deze op. Je vader maakt het goed ik probeer hem een beetje in de gaten te houden.
groetjes Bob en Diana we missen je !!!!!!!!!!!! -
01 Maart 2008 - 07:05
Anja:
Heej,
Leuk om te lezen dat het allemaal bevalt!!
Veel plezier nog, ennu blijve schrijve eej!! :)
Kus -
03 Maart 2008 - 13:37
Marc:
Goedemolgen Balt,
Fijn om te holen dat je eelste week zo goed vellopen is en dat je het naal je zin hebt.Leuk om te lezen hoe je velschillen met ons land beleeft.Veel pleziel in de komende tijd en ik wacht op het volgende deel van "The stoly of Balt goes China". -
04 Maart 2008 - 14:22
Eveline:
Heey Bart!!
Klinkt super allemaal! Echt leuk die verhalen. Ik sprak je van de week al ff op msn, was wel ff leuk toch. Leuk dat we je zo kunnen volgen. Weet je wat nu het gekke is... Nu je aan de andere kant van de wereld zit spreek ik je vaker dan dat je hier bent haha.
Nou Ik hoor wel weer van je!!! Groetjes Eef -
02 April 2008 - 15:32
Riki Ubert:
Leuk van je te horen (lezen) kon nu pas deze pagina openen. groetjes en het allerbeste