7 Weer aan de studie - Reisverslag uit Wuxi, China van Bart Nuland - WaarBenJij.nu 7 Weer aan de studie - Reisverslag uit Wuxi, China van Bart Nuland - WaarBenJij.nu

7 Weer aan de studie

Door: bartje

Blijf op de hoogte en volg Bart

20 April 2008 | China, Wuxi

Lieve lezers,

Een iets korter verhaaltje deze keer omdat het niet altijd even spannend is hier.
Ik was vorige keer vergeten te vertellen over mijn avontuur met het autorijden, dus zal er nu maar mee beginnen. De oom van Tang had dus een nieuwe duitse auto gekocht en omdat ik Europeaan was moest ik hem toch echt uitproberen. Ik probeerde uit te leggen dat ik geen Chinees rijbewijs had etc. En dat dat met de politie een hele boel problemen zou geven. Ook zou m’n verzekering het waarschijnlijk niet op prijs stellen als ik zonder rijbewijs in China ff een splinternieuwe audi Q7 in de kreukels zou rijden. (dit is niet onwaarschijnlijk in het ongelofelijk maffe verkeer hier).
Zo vriendelijk als de Chinezen zijn wilde hij dit toch echt niet van mij aannemen, sterker nog, binnen 2 minuten was de politieagent gearriveerd die mijn rijvaardigheid ging testen. Ik was geslaagd en kon volgens hen rijden als een echte chinees. Rijden als een echte Chinees betekent: zonder angst over alle banen van de weg rijden, zonder rekening te houden met de fietsers, brommers en andere verkeersdeelnemers zolang je maar op tijd aankomt. Verder mag je gebruik maken van de gehele weg, dus ook spookrijden op de snelweg kan en de rotonde rechtsom is optioneel.
Omdat hij het rijbewijs niet kon maken op zaterdag is de politieagent vervolgens met mij mee naar de hometown van Mao gereden. Hier mochten we dus overal voor de deur parkeren en als echte politieagent met westerling hoef je ook niet te betalen haha.

Afgelopen week heb ik een beetje pech gehad met m’n geweldige scooter. Mijn scootermerk hoort bij de top 10 van China... Vrij vertaald betekend het dus inderdaad dat je 2 dagen garantie hebt. Afgelopen week is m’n alarm ermee opgehouden, de standaard door de hevige roest doorgebogen, band lek gegaan, zadel krom gebogen en de verlichting doet het alleen bij goed weer. Heb m’n band meteen laten plakken bij de plaatselijke fietsenmaker. Samen met het bijstellen van de remmen van de scooter van m’ n vriend moest ik 30ct betalen! Dat is dan wel weer mooi. Ohjah, fooi geven is beledigen!

Vrijdag was een drukke dag. Eerst naar de finale van idols bij ons op de campus. De campus herbergt 20000 studenten en iedere Chinees kan goed zingen, dus dit was wel mooi om te zien. Geweldige shows met zangeressen waar je echt kippenvel van kreeg! Sommige omdat ze werkelijk geweldig goed waren, sommige omdat het vreselijk scherp klonk (traditionele chinese opera) Het zou verboden moeten worden! Ook een Chinese homo deed een gooi naar de titel, maar z’n dansmoves waren nog niet helemaal zoals het moest zijn.
Daarna naar de opening van een nieuwe disco / lougebar. Als echte westerling had ik voor de vrienden 2 tafels gereserveerd en omdat we buitenlanders waren zaten we op een supergoede plek. Na wat vuurwerk (jaja, hier is Volendam nog toekomst) en een knallende opening op muziek van onze eigen Prinsenbeekse Dj Tiesto gingen alle remmen los. Chivas, heineken en nog veel meer veel te sterke en goede drankjes vloeide rijkelijk. Ik kwam met een chinees in gesprek die geen Engels praatte, bij iedere zin die ik begreep was het GANBEI dit betekent proost en drankje in 1 keer he! Hij hield het voor gezien en ik raakte in gesprek met een andere Chinees, hij sprak goed Engels en wilde de vriendin van zijn vriend aan mij koppelen... Echt zulke vriendelijke mensen hier!

Na nog wat gedobbeld te hebben met 2 chinese meisjes die waarschijnlijk meer geintresseerd waren in ons paspoort dan in onze persoonlijkheden hebben we maar een taxi naar huis gezocht. Ik heb hem 1 uur lang proberen uit te leggen dat ik naar de Mc Donalds wilde, maar hij heeft gewoon een uur lang rond gereden zonder een Mc Donalds te vinden, dit is echt heeeeel knap want haast op iedere hoek zit er eentje.

De volgende dag vooral op bed gelegen en daarna naar de voetbalcompetitie gegaan. De buitenlanders hier hebben een kleine competitie opgezet en 3 Nederlandse vrienden zijn voor een team gevraagd. Nee, ik was niet uitgenodigd... ik heb verteld dat ik familie van DE Van Nistelrooy ben, en dat mijn voetbalkwaliteiten nog wat verstopt liggen. (zeg maar dat ik een soort van ruwe diamant ben die nog wat bijgescherpt moet worden). Dit geloofden ze niet bepaald, maar ik mocht wel de foto maken van het team, dit is natuurlijk een hele eer!

Niek, medestudent afkomstig uit Goirle heeft hier zijn eigen radioshow gekregen op zondagavond. In Goirle was hij al WERELDBEROEMD met zijn zaterdagochtendshow bij radio Goirle, en vandaar dat hij op zondagavond een half uurtje zendtijd op de campusradio heeft gekregen. Nou is er echter afgelopen week geklaagd door een aantal studenten...
Ze beschuldigden de radiozender van het stelen van westerse radioshows haha. Vanaf vanavond moet er dus tijdens de show een beetje Chinees gesproken worden en er moet wat verteld worden over deze campus zodat men echt hoort dat het puur voor de campus is.

Tot zover de Wild East verhalen van Bartje in China

Hey karin,

Tjah, niet alleen de hoeveelheid, maar vooral de prijzen voor drank zullen gaan tegenvallen in Nederland haha.

Jan de buurman,
haha, tjah, made in China... Misschien kan je er 2 trappers aan bevestigen, dan heb je tenminste nog een fiets!
Vind het erg fijn dat je m'n schaap zo goed in de gaten houdt, Ik weet dat schapen net als kinderen voor je zijn waarvoor je de grootst mogelijke zorg hebt, maar om nou iedere nacht bij het schaap te slapen vind ik wel overdreven hoor! haha

Yannick,
Ik lees dat de hongaarse bieren jou ook geen goed doen, ik heet niet paardenboer kroeppoek, maar kloeppoek!

Ineke,
GEFELICITEERD! ECHT LEUK! De vele hintjes hebben dus toch geholpen haha.
Zou je ze ook van mij kunnen feliciteren?

Het bruidspaar,
Ja ik zal er een paar op jullie drinken! en mijn fantasie is inderdaad goed aan het ontwikkelen hier.
En je verwacht het niet, maar de studie gaat eigenlijk boven verwachting oke!

Roosje,
tjajah, t is wat! Hoe is het in Bodegraven? En zit Joline alweer op het paard?

Thijmen,
Hoor dat je wat moeite hebt met de koppeling van de trekker, deze is inderdaad voor de gevorderde boer! Super dat je zo goed helpt op de boederie, echt geweldig!

Monkie,
Altijd zo bezorgd om mij, echt lief! haha, tjah zover ik het heb gehoord moeten inderdaad alle studenten het land uit, behalve de uitzonderingen natuurlijk, ik ben nou bezig om zo'n uitzondering te worden haha. Hoe ist daar? Nog vaak naar Moeder overste? Groeten op stal!

EEEEj Quinta!
Tof dat je me volgt haha,
Tjah, je kan beter beginnen met het uitleggen van de basiszinnetjes Nederlands haha. Ik weet zeker dat jij dit ook wel zou doen haha.
Hoe bevalt de nieuwe job? onderhand al niet meer nieuw eigenlijk...

• 20 April 2008 - 10:33

Twan:

hee pik ik hoor het wel je heb het naar je zin hij rond mijn gaat het ook lekker woon nu bij anouk dus ben ik nog niet bij ju thuis ge weest maar ik probeer er van de week even lang te gaan rg twan spreek je snel

• 20 April 2008 - 12:04

Maya:

hey bart,
    bedankt, weer erg genoten van je verslag en vooral om je schrijfstijl!
    fijne humor!
    liefs maya
    tesorro gaat goed ..een schat van een paardje en al zoveel rustiger.

• 21 April 2008 - 06:37

Monkie:

hey Bartje...tuurlijk ben ik bezorg om kleine bartje in het grote china ;) Ik hoop dat je daar mag blijven, zou evht enorm balen voor je zijn!! moet ik aan wat chinese touwtjes trekken? haha (dit zou dan inhouden dat ik naar de chinees op de hoek loop om te vragen of hij kan bellen voor me :) )
    ben weer benieuwd naar het volgende stukje!

• 21 April 2008 - 19:40

Jan:

Ik had met je schaap afgesproken, dat hij rond 16 april lammeren zou, maar helaas houdt hij zich niet aan de afspraak. Dus wordt het nog langer bij het schaap slapen
    groet Jan.

• 22 April 2008 - 19:31

Jens:

Prachtig die verhalen van je bartje!

• 26 April 2008 - 10:40

Joline:

Heej Bartje, sorry al heel lang niks meer van me laten horen maar zit helaas nog niet op het paard. Maar verder gaat het allemaal wel goed hoor!Ik kan gelukkig weer lopen! Maar echt leuk om je verhalen iedere keer te lezen en te horen dat het goed met je gaat!
    Nou spreek je misschien snel weer op msn!
    Liefs Joline