China deel 5
Door: bartje
Blijf op de hoogte en volg Bart
30 Maart 2008 | China, Wuxi
Ni chi le ma! We zijn alweer 5 weken weg! De chinees lessen gaan goed vooruit, 5 dagen in de week rond de 4 uur les en nog 3 keer in de week een paar uur bijles van Zheng Jun Yan. Vorig verhaal schreef ik dat ze een beetje een bitch was. Een kop kleiner, een paar jaar jonger dan ik en mij gewoon strafwerk geven als ik een karaktertje fout schreef... Moet haar eigenlijk nageven dat ik superveel vooruitgang boek! Niet alleen qua grammatica en geschrift, maar vooral mijn uitspraak wordt eindelijk een beetje verstaanbaar. In het begin had ik vaak dat de taxichaffeur echt niet begreep waar ik heen wilde en dat men in de kantine niet begreep dat ik niet weeeeer rijst wilde, maar nu verstaan me ze meestal. Met het paasweekend (wat hier gewoon een weekend als andere is) ben ik met de trein naar Beijing gegaan. Een reis van 12 uur door de nacht. Eerst met de vrienden een hapje gegeten in de stad en daarna om 10 uur de trein gepakt. Had een bed in een 4 persoons slaapcoupe. Het eerste stuk zat ik alleen met een man die absoluut geen engels sprak, maar het lukte toch een beetje om te praten. Wel grappig, ik gaf hem een koekje, hij geeft mij een manderijn etc.
Bij de volgende stop stapte een moeder met dochter in de coupe, de dochter was van mijn leeftijd en deed haar master Engels... Er was echter weinig van de merken, haar engels was nog slechter dan dat van mij... Wel een gezellig gesprek gehad en ben na 8 pruimen van d’r moeder gegeten te hebben maar gaan slapen.
De volgende ochtend pikte Vincent mij op. Vincent werkt momenteel in Beijing als trainer van paarden die gebruikt worden voor de moderne 5 kamp. Na met een vriend van hem en zijn vrouw het tian’an men plein (hier is een aantal jaar geleden de demonstratie tegen Mao bloedig neergeslagen) bezocht te hebben zijn we een hapje gaan eten in een super Frans restaurant! Daarna naar een disco / loungebar gegaan, hier een chinees dobbelspelletje gedaan, was gezellig!
De volgende dag de stallen bezocht, was weer fijn om ff paarden te zien! Na nog een laatste hapje westers eten (echt geweldig eten!!!) in de avond weer met de trein terug naar Wuxi. Zat in een coupe met 2 mensen die gruwelijk snurkten... echt! Ze waren in hun dromen hele bossen aan het omzagen; het verbaasde me de volgende ochtend dat er nog bomen te zien waren. Snel naar m’n dormentory om even te douchen en weer naar de les!
Ben tegenwoordig al best goed in het schelden in het Chinees. Krijg op het voetbalveld veel scheldwoorden te leren die jammer genoeg ook tegen mij gebruikt worden, want zelfs de chinezen weten mijn voetbaltalenten niet te waarderen. Heb uitgelegd dat ik familie ben van ‘van Nistelrooy’, zelfs dit maakte geen indruk.
Afgelopen woensdag hebben we na een maand uitleg gekregen over de verzekering die we hier de eerste dag moesten afsluiten. Als we bij een ongeluk gewond raken moeten we naar de maatschappij bellen die overdag te bereiken is... Zij zullen ons dan vertellen naar welk ziekenhuis we mogen gaan. Als we tegen die tijd al overleden zijn wordt het ticket voor de ouders om naar hier te komen wel betaald, altijd fijn!
Jammer genoeg wordt schade aan derden of materiaal niet vergoed, dit zou voor mij nogal fijn zijn geweest omdat ik een pechweek heb gehad. Eerst liet ik mijn supermoderne telefoon met touchscreen en dubbele simkaarthouder kapotvallen, de schade is beperkt tot wat scheurtjes in de achterste camera, gelukkig heb ik er aan de voorkant nog eentje haha.
Daarna ging ik even achterop zitten bij de scooter van RJ, ik zat op het bagagerek van staal, alleen was dit rek weer bevestigd aan de plastic body, ook kapot dus.
Vervolgens deed mijn scooter niets meer, dus helemaal naar de garage gelopen. Hij kon hem weer fiksen voor 50ct. Hij moest natuurlijk voor dit geld wel ff de banden oppompen. Later op de dag ging ik even met een vriend een rondje racen met een soort racescooter. Door de heuvels naar een tempel was het plan... Halverwege hield de moter er echter mee op, wat blijkt: geen olie in de motor haha. De hele motor moest uit elkaar, dit geintje kostte me wel 30 euro haha.
In tegenstelling tot nederland is het weer hier afgelopen week super geweest. Ben een middagje aan het water wat gaan drinken met Tang. Daarna in een restaurantje wat gaan eten. De kwaliteit van de stoelen was daar net zo goed als het eten, na 5 minuten brak m’n stoel plots in 2en. Iedereen krijgt hier trouwens een paar smsjes per dag. In deze smsjes staat (in karakters natuurlijk) dat je je na het sporten moet douchen, dat je het eten moet beginnen met de soep, daarna pas de rijst en groenten en als laatste het fruit. Verder dat je je aan de verkeersregels moet houden etc. De lijnen op de weg worden hier ook meer als suggesties gezien, als het druk is wordt een 3 baans weg gewoon een 4 of 5 baans weg. Als de motor van de taxi warm wordt dan stopt ie op de snelweg zonder vluchtstrook gewoon ff om water bij te vullen en de auto met de vervelendste toeter heeft voorrang. En wij kunnen met onze scooters mooi overal tussendoor piepen (met 30km per uur...).
Vrijdag hebben we net voor het weekend nog even extra motivatie gekregen om te gaan studeren. De studenten die IEDERE les komen en die goede punten halen krijgen aan het einde van het semester 50 euro!!! De Koreanen in onze klas werden helemaal wild! Voor mij is het natuurlijk ook mooi, kan ik m’n tutor weer 25 uur betalen.
Afgelopen vrijdagavond met Tang naar Nanjing gegaan. Hier in een super restaurant gegeten! Bij aankomst gaan alle obers op een rijtje staan om je welkom te heten. Daarna werden we naar een prive-ruimte met eigen ober gebracht. Hier weer van alles gegeten. Schildpad, eendenpoten, een pad van ruim 20cm lang, en nog een aantal dingen waarvan ik niet precies weet wat het is.
Zaterdagavond zijn we met de vrienden heel lux gaan eten in een Japans restaurant. In een apparte kamer met eigen kok en ober super gegeten. Alles werd voor onze neus voorbereid.
Echt supertof! Voor zover ik weet hebben we nog geen kat en hond op, dit schijnt vooral in het binnenland gegeten te worden.
Volgende week gaan Tang en ik dus het binnenland in haha. We gaan naar Hunan, de provincie waar hij geboren is. Hier schijnt nog de wat meer ‘pure cultuur’ te heersen, ook de natuur schijnt heel mooi te zijn, en het is maar 12 uur reizen met de trein...
Al het goeds voor iedereen!
Hey Arjen Odette Saar Suus en Joep,
Ja natuurlijk ruim ik mijn kamer goed op! Ik poets iedere week zelfs een beetje. Moet ook wel want door al het bouwen in de buurt hangt er altijd veel stof in de lucht! Maar t zou natuurlijk fijn zijn als jij nog een keer meehelpt, is leuker om het samen te doen dan alleen.
Hey Mignon,
Alvast gefeliciteerd met de mooie kleine he! Alweer bijna 3 jaar joh, sowsow!
Groeten aan iedereen!
Ha zuid afrikaans broertje,
Nee geen chinees geproefd, het eten is al erg zat!
Marleen de buurvrouw,
Bangkok schijnt ook druk te zijn he haha. Wel appart dat we beide vanuit de Overveldsestraat te Prinsenbeek toch ff de hele wereld overgaan he haha. Heel veel plezier daar!
Jan en Maria,
Tjah, in m’n zangcariere zit niet zo heel veel muziek! Mag tegenwoordig voor de drank zorgen... Ben inderdaad een groot deel van de mailadressen kwijtgeraakt met het inpakken, moest wat gewicht besparen haha.
Het hooi is inderdaad weer welkom ja, het zou fijn zijn als je het een keer met pa kunt bespreken.
Jan en Godelief,
Bedoelde de superstrenge tutor, maar had haar naar in karakters getypt, maar dat begreep m’n site jammergenoeg niet. Wees niet bang, voor zover ik weet heeft ze geen supersting haha.
Denk inderdaad dat ik maar gewoon een beetje ga meesteppen. Bergop is ie al niet zo vlot en wil hem ook graag heel houden haha. Maar toch bedankt voor de adviezen! Hoe staat het trouwens met m’n schaapie? Heeft ze al kleintjes?
Ome Jan,
Ja leuk dat jullie indoor brabant zitten te kijken! Kan het hiet niet bereiken jammergenoeg.
Alle goeds!
Al het goeds voor iedereen!
Hey Arjen Odette Saar Suus en Joep,
Hey Mignon,
Alvast gefeliciteerd met de mooie kleine he! Alweer bijna 3 jaar joh, sowsow!
Groeten aan iedereen!
Ha zuid afrikaans broertje,
Nee geen chinees geproefd, het eten is al erg zat!
Marleen de buurvrouw,
Jan en Maria,
Jan en Godelief,
Ome Jan,
Alle goeds!
30 Maart 2008 - 14:55
Jens:
Bartjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
mooi dat t daar goed gaat kerel!$
Ronoux zat pas nog in zak en as, hij wilde zo graag dakgoten schoonmaken...
hou je goed man!
ciao eeej! -
30 Maart 2008 - 16:47
Josan:
He Bart,
Zo te lezen heb je het erg naar je zin in China. Ik had dit niet verwacht van jou. Nog veel plezier!! Geniet ervan voordat je 't weet zit je weer in óns kikkerlandje.
Groetjes Josan -
30 Maart 2008 - 18:18
Arjen:
Hi Bart,
Leuk om je gisteren even gesproken te hebben. We volgen je avonturen via internet. Heb je nog paardgereden daar of alleen de stallen bezocht?
Groeten,
Arjen, Odette, Saar, Suus, Joep -
30 Maart 2008 - 19:03
Maya:
hoi bart..weer ontzettend genoten van je verslag...ga je er een boek van schrijven?
lieve groet maya -
31 Maart 2008 - 08:37
Lia Bekkers:
Hallo die Bart.
Jij maakt wel een hoop mee zo te lezen.Wel mooi dat je op zoveel plaatsen komt.Spreek je nog wel Nederlands als je terug komt? Maar fijn dat het zo goed met je gaat Als ik jouw stukken lees dan denk ik wat is het hier een saaie bedoening, het enige wat ik op het moment zie is het ziekenhuis geloof ik. Maar goed ome Harry is weer thuis en ik heb gezegd dat hij daar niet elke keer op vakantie moet gaan.We hopen dat hij weer goed is opgeknapt als Jannie en Twan gaan trouwen want dat begint ook al op te schieten.
Bart ik ga weer vlug aan het werk want iemand moet nu de kost verdienen.
Groeten en ik kijk weer uit naar je volgende verslag.
Houdoe
Tante Lia -
31 Maart 2008 - 14:50
Ineke Nollen:
Nou Bart volgens mij wordt Prinsenbeek wel wat te klein voor jou als ik zo lees wat jij allemaal meemaak.Het is wel heel spannend allemaal.Straks praat je nog beter Chinees als Nederlands.
Geniet ervan..
31 Maart 2008 - 19:04
Mbloemheuvel@wanadoo:
Hoi Bart,
Wij vinden het hartstikke leuk om jou te volgen.Wat dat betreft is internet dan wel weer heel leuk! Groet Mieke Menno Inge Anke en Jasper -
01 April 2008 - 14:41
Harry Bekkers:
Bart, nog bedankt voor je telefoontje. Dat was een leuke verrassing om je stem even te horen.
Als ik al die verhalen lees, krijg ik echt zin om een ook een keer naar China te gaan om alles met eigen ogen te kunnen bekijken. Ik begrijp dat ik jou dan mee kan nemen als gids.
Met mijn gezondheid is het nog hetzelfde. Nog weinig vooruitgang. Een kwestie van veel geduld hebben, denk ik.
Harry -
01 April 2008 - 17:15
Quinta:
Klinkt weer super Bart!
Ik vergeet steeds iets te schrijven na het lezen van je uitgebreide verslagen, maar ik volg je zekers!
enjoy!!
ching chang chong,
Quinta (dat betekent vast wel iets toch?! ;-)
01 April 2008 - 19:50
Eveline:
Joooo die Bartje
Wie had eigenlijk ooit gedacht dat die boerenjongen ooit nog eens zo'n avontuur aan zou gaan? Zit je dan met je paardenhouderij opleiding... Maar goed ook ik ben hard op weg naar dat andere diploma.Hahaha je verhalen klinken in ieder geval errug leuk!!
Veel plezier noggggggggggggggg
xx Eefje -
02 April 2008 - 17:19
Monique Jespers:
hey bart! kreeg een mailtje van je dacht zal is kijken wat jij allemaal mee maakt! leuk hoor.. wel grappig dat je vincent daar tegen bent gekomen. hoe lang blijf je nog weg? nou geniet er maar van en als je terug komt laat je je chinees maar is horen ;)
kus monique -
14 April 2008 - 18:12
Fien Van Nuland:
Ha die Bart,
Je maakt wel veel mee daar in het verre China en geweldig dat je zo'n uitgebreid verslag stuurt.Mooie foto's ook .En dan straks de spelen mee maken is helemaal te gek .Groetjes uit Rosmalen ook aan Karin en Sander als zij je komen bezoeken.
Fien.